no-title

 

Ahnviks vill genom tydlig kommunikation och transparens visa hur vi arbetar med klimatfrågor och beräkningar i detalj. För oss är det viktigt att visa att vi genomför det vi lovar och kan påvisa att vi verkligen tar vårt hållbarhetsarbete på allvar.

Ahnviks är en grossist som har en bred portfölj av produkter
För att få underlag till rapportering och förbättringar gällande val av leverantör och produkt kommer Ahnviks att beräkna klimatpåverkan på samtliga leverantörers produkter ur ett livscykelperspektiv.

Detta ger oss på Ahnviks underlag för Scope 3 i enlighet med GHG Protocol och CSRD. Även övriga miljöaspekter i Scope 1, 2 och 3 kommer beräknas från ett livscykelperspektiv.

Ahnviks har valt att använda Miljögiraff som samarbetspartner för våra klimatberäkningar och LCA analyser.

Kort förklaring vad LCA betyder:
Livscykelanalys (LCA) är en metod för att beräkna miljöpåverkan under en produkts hela livscykel – från att råmaterial till produkten utvinns, produkten tillverkas, transporteras, används och till dess att produkten inte används längre och sluthanteras.

Hur har Ahnviks beräknat CO2 värden som vi presenterar?
Tillsammans med vår samarbetspartner Miljögiraff har Ahnviks valt att använda metodiken Miljöspendanalys (Environmentally extended input–output analysis) för att beräkna klimatpåverkan för majoriteten av de produkter vi säljer.

Vad är Miljöspendanalys?
Miljöspendanalys är en LCA-metod baserad på ekonomiska input/output (IO)-tabeller. Inom ekonomin representerar en Input/Output-modell transaktionerna mellan olika grenar av en nationell ekonomi. IO-databaser för miljöbedömningar kopplar ihop denna ekonomiska information med miljöutsläpp i samma ekonomiska sektor. Genom denna koppling går det att utifrån monetära transaktioner i en viss ekonomisk sektor få ut en miljöpåverkan.

En uppdatering som Ahnviks genomfört är att vi även beräknar våra största produkter och produktgrupper med process LCA metodik. Process LCA bygger på ISO 14040 metodiken för god LCA och har genomförts med LCI data från ecoinvent 3.10 och beräkningar gjorda i LCA mjukvaran SimaPro. Beräkningar med process LCA gör att man kan göra mer komplexa modeller och då få ett mer specifikt resultat gällande klimatpåverkan, i Ahnviks fall har tre parametrar modellerats specifikt för de största produkterna. De tre parametrarna som modellen byggts upp kring är specifikt material produkten består av, tillverkningsland samt mängden återvunnet material som används vid tillverkningen av produkten.

Den miljöutvidgade IO-databasen som används i detta projekt är Exiobase 3.0
Källa: http://www.exiobase.eu/

Tillvägagångsätt
Klimatpåverkan har beräknats i fyra steg:

Steg 1: Varugrupper klassificeras till Exiobase​
Varje varugrupp kopplas till en eller flera av de 169 olika ekonomiska sektorer som Exiobase är uppbyggd av. Denna klassificering gjordes i första hand utifrån de material varugruppen utgörs av.

Steg 2: Beräkna påverkan per krona och varugrupp
Genom att klassificeringen av varugrupper till Exiobase importeras till LCA mjukvaran SimaPro 9.5 kan en klimatpåverkan per krona beräknas med metoden IPCC 2021 GWP 100. 

Steg 3: Beräkna den potentiella klimatpåverkan för varje varugrupp
Total påverkan beräknas genom att multiplicera påverkan per krona med antal kronor som registrerats för varje varugrupp.

Steg 4: Förbättra data för viktiga produkter
Resultatet från miljöspendanalysen ger en överblick av vilka varugrupper som har mest klimatpåverkan totalt och per krona. Detta ger en väsentlighetsanalys som avgör vilka varugrupper där det är viktigast att förbättra datakvalitén. För de viktigaste varugrupperna har specifik information gällande tillverkningsland och andel återvunnet material specifikt modellerats. Resultaten från detta har sedan använts för att förbättra resultatet gällande klimatpåverkan per krona för dessa varugrupper. 

För att läsa mer om Ahnviks ambitioner och mål: välkommen till https://www.ahnviks.se/miljo-kvalite

Ahnviks vill även tacka vår samarbetspartner Miljögiraff för ett fint och givande samarbete för att nå målen i parisavtalets mål till 2030.

Partner: https://miljogiraff.se/